Inlägg

Lägesuppdatering januari 2019

Bild
Tiden rullar på och så gör även mina investeringar. Portföljen klättrar under januari upp över 250.000kr efter endast 13 månaders sparande och de förväntande utdelningarna täcker nu en månadsutgift.

Det är dags för mig att presentera en liten lägesuppdatering och se över portföljens nyckeldata.


Portföljen har hunnit växa till sig rejält och den tar stora steg framåt. Jag hoppas att den en dag ska dela ut tillräckligt med pengar för att den ska göra mig ekonomiskt fri!

Idag är den förväntade utdelningen för 2019 drygt 11.400 kr. Det är ungefär en tusenlapp mer än vad jag gör av med på en månad, så man kan väl säga att jag är en tolftedel ekonomiskt fri tack vare portföljen.

Denna frihet kan öka på två sätt; 1: antingen genom att öka direktavkastningen genom att placera mer koncentrerat i den typen av aktier. 2: eller genom att öka portföljvärdet med fortsatt investeringar samt återinvesteringar i aktier som förväntas öka utdelningar.

Jag vet vilket alternativ jag föredrar, men det fung…

Summering av 2018

Bild
Nyårsportföljens första år
Ett helt år har redan gått sedan jag startade upp den här Nyårsportföljen, och det är ett år som verkligen har sprungit förbi. Det känns lite overkligt nu när man blickar tillbaka och reflekterar över året - det var ju alldeles nyss det var sommar och semester känns det som. Hösten har varit en enda lång dimma av arbete och slit, med mycket deadlines och mål. Jag har andra tankar om 2019 när det gäller det!
Vad som också har gått fort, är svängarna på börsen där framförallt december har varit en oerhört svängig och även en negativ månad. Jag låg inte över nollstrecket en enda dag på hela månaden. Förutom att det har gått fort i svängarna på börsen, så har även portföljen i en snabb takt växt på under året.
Detta tack vare en stark spardisciplin och en hel del tur i investeringarna så har portföljen avslutat året med ett totalt värde om 225.660 kr. Det är en nivå som jag inte alls trodde jag skulle lyckas nå så snabbt när portföljen tog sina första spadtag. V…

Uppdatering av portfölj

Bild
Jag är minst sagt något seg på det här med att uppdatera bloggen, men det har också en naturlig förklaring - bear with me! Jag hoppas på lite omväxlingar framöver, men just nu är det full fart på framåt och lite tid över till annat.

Det är hög tid att uppdatera portföljen och visa på vad som har hänt i den. Portföljen startade i samband med senaste nyåret - därav namnet Nyårsportföljen. Otroligt mycket har hänt under året och alla mål har nåtts upp.

Portföljen har vuxit från en tjuvstart på cirka 7.000 kr till 232.000 kr, varav belåningen uppgår till cirka 18.000 kr. Utdelningarna har uppgått till 5.700 kr och minst en fördubbling är att vänta nästa år.


Jag räknar på att fonderna har en utdelning om 4 % (enligt den berömda regeln) och portföljens direktavkastning når därför upp till 4,66 %! Det är en nivå jag är mycket nöjd med, det är så den bör se ut över tid.

Portföljen har 32 st härliga innehav varav 7 st är fonder med inriktning på globala aktier samt småbolag på flera kontinente…

Höstsömnen

Bild
... har kommit och den kom med besked. Här kommer även en uppdatering.Det är oerhört tyst från min sida och det beror på att mycket av min energi går till annat. Bloggen prioriteras ned och fokus går till att hålla näsan ovanför vattenytan.

Kort kan jag nämna att oktober slutade på ett minimalt plus. Vilket är något av ett mindre mirakel med tanke på hur övriga börsen presterade.


Sett från årsskiftet till och med sista oktober är resultatet ännu trevligare att läsa av:


Det är kul när det går bra och det är bara att hoppas det håller i sig.

Vad som också är kul är att under november så har portföljen hunnit nå två större delmål.

* Utdelningar har nått upp till 5.000kr utbetalt under året.

* Portföljen har vuxit från 0kr till 200.000kr på endast 11 månader.

Jag är förstås nöjd och stolt över detta, men är ödmjuk över att det är långt kvar till det stora målet...

(Första inlägget från mobilen) detaljerade uppgifter om portföljen kommer något senare.

Först har jag ett par veckor av läsmate…

Lön, sparande och sparkvot - Oktober

Bild
Ännu en månad går till historieböckerna och det är dags att vi analyserar portföljens kassaflöde för oktober! Mycket action utlovas.
Oktober har varit en månad med full fart på jobbet och förkylning, vilket är en hemskt kombination. Dagarna har mest gått åt till att just jobba och sen åka hem för att sova. Fördelen med det hela är ju att man inte har tid - eller snarare inte orkar - spendera så mycket pengar.

Däremot har jag haft tillräckligt med energi för att flytta konsumtionen från idag till i framtiden genom att investera den för ett framtida kassaflöde!

Lönen blev efter förra månadens konstigheter normal och landade på 26.072 kr efter att skatten har dragits. Utdelningarna för månaden var få och blev endast 17,49 kr. Jag sålde också av General Electric från portföljen vilket skapade ett flöde 1.643 kr. Dessa räknas inte in i sparkvoten, men redovisas tillsammans i grafen nedan för att illustrera portföljens kassaflöde under månaden.

Vi kikar på en tabell för helåret, klicka på b…

Senaste inlägg från läsvärda bloggar

Vill du ha med din blog på listan? Hör av dig till c@casette.se - eller lämna en kommentar i något inlägg