Inlägg

Uppdatering av portfölj

Bild
Jag är minst sagt något seg på det här med att uppdatera bloggen, men det har också en naturlig förklaring - bear with me! Jag hoppas på lite omväxlingar framöver, men just nu är det full fart på framåt och lite tid över till annat.

Det är hög tid att uppdatera portföljen och visa på vad som har hänt i den. Portföljen startade i samband med senaste nyåret - därav namnet Nyårsportföljen. Otroligt mycket har hänt under året och alla mål har nåtts upp.

Portföljen har vuxit från en tjuvstart på cirka 7.000 kr till 232.000 kr, varav belåningen uppgår till cirka 18.000 kr. Utdelningarna har uppgått till 5.700 kr och minst en fördubbling är att vänta nästa år.


Jag räknar på att fonderna har en utdelning om 4 % (enligt den berömda regeln) och portföljens direktavkastning når därför upp till 4,66 %! Det är en nivå jag är mycket nöjd med, det är så den bör se ut över tid.

Portföljen har 32 st härliga innehav varav 7 st är fonder med inriktning på globala aktier samt småbolag på flera kontinente…

Höstsömnen

Bild
... har kommit och den kom med besked. Här kommer även en uppdatering.Det är oerhört tyst från min sida och det beror på att mycket av min energi går till annat. Bloggen prioriteras ned och fokus går till att hålla näsan ovanför vattenytan.

Kort kan jag nämna att oktober slutade på ett minimalt plus. Vilket är något av ett mindre mirakel med tanke på hur övriga börsen presterade.


Sett från årsskiftet till och med sista oktober är resultatet ännu trevligare att läsa av:


Det är kul när det går bra och det är bara att hoppas det håller i sig.

Vad som också är kul är att under november så har portföljen hunnit nå två större delmål.

* Utdelningar har nått upp till 5.000kr utbetalt under året.

* Portföljen har vuxit från 0kr till 200.000kr på endast 11 månader.

Jag är förstås nöjd och stolt över detta, men är ödmjuk över att det är långt kvar till det stora målet...

(Första inlägget från mobilen) detaljerade uppgifter om portföljen kommer något senare.

Först har jag ett par veckor av läsmate…

Lön, sparande och sparkvot - Oktober

Bild
Ännu en månad går till historieböckerna och det är dags att vi analyserar portföljens kassaflöde för oktober! Mycket action utlovas.
Oktober har varit en månad med full fart på jobbet och förkylning, vilket är en hemskt kombination. Dagarna har mest gått åt till att just jobba och sen åka hem för att sova. Fördelen med det hela är ju att man inte har tid - eller snarare inte orkar - spendera så mycket pengar.

Däremot har jag haft tillräckligt med energi för att flytta konsumtionen från idag till i framtiden genom att investera den för ett framtida kassaflöde!

Lönen blev efter förra månadens konstigheter normal och landade på 26.072 kr efter att skatten har dragits. Utdelningarna för månaden var få och blev endast 17,49 kr. Jag sålde också av General Electric från portföljen vilket skapade ett flöde 1.643 kr. Dessa räknas inte in i sparkvoten, men redovisas tillsammans i grafen nedan för att illustrera portföljens kassaflöde under månaden.

Vi kikar på en tabell för helåret, klicka på b…

Uppdatering av budget

Bild
Att spara pengar kan för många vara en utmaning, det har det tidigare även varit för mig. Vad jag har lärt mig över tid är att det inte behöver vara särskilt svårt, det gäller bara att sätta upp mål, delmål och en ram att förhålla sig till för att nå upp till målen. Just en budget med pengar in och pengar ut är vad som är ramen.

I ett av bloggens första inlägg kan den som är intresserad läsa över min budget och hur jag såg på 2018 utifrån budgetens förutsättningar. Det är nu hög tid att uppdatera den budgeten utifrån de nya förutsättningar som nu råder.

Det här inlägget har väl egentligen en kort variant och en lång variant. Är man endast intresserad över den korta varianten, kan man spana på bilden nedan och sedan stänga ner sidan. Är man intresserad över den längre varianten är man varmt välkommen att läsa vidare för mina tankar och reflektioner. :-)

Förutsättningar

Om vi börjar på den roliga sidan av en budget, det vill säga inkomster, så har förutsättningarna under året förändrats…

Diversifiering, diversifiering och diversifiering

Bild
Diversifiering, visst rullar det härligt på tungan? Vad som är ännu härligare med det är att det är en riktig portföljräddare när det stormar på det stora börshavet. För alla vet vi ju att lägga alla ägg i samma korg är som att be efter problem

Det kan inte ha undgått någon att det har varit lite oroligt den senaste tiden på börsen, men faktum är ju att denna typ av fall kommer lite då och då, så det gäller att förbereda sig på dem - både mentalt samt allokeringsmässigt! 
Själv skulle jag inte kunna sova gott om nätterna om jag visste att min framtida ekonomiska frihet låg och vilade på något enskilt innehav eller papper. Därför sprider jag ut på flera innehav med en tanke på att det samlade värdet ska fluktuera så lite som möjligt men ändå åtnjuta en tillväxt över tid. Det sista jag vill vara med om är att se mitt livs arbete spolas ner i toaletten!
Under året som har gått så har vi hittills hunnit uppleva åtminstone sju perioder av större fall på börsen, och min portfölj har inte va…

Senaste inlägg från läsvärda bloggar

Vill du ha med din blog på listan? Hör av dig till c@casette.se - eller lämna en kommentar i något inlägg