Uppdatering av budget


Att spara pengar kan för många vara en utmaning, det har det tidigare även varit för mig. Vad jag har lärt mig över tid är att det inte behöver vara särskilt svårt, det gäller bara att sätta upp mål, delmål och en ram att förhålla sig till för att nå upp till målen. Just en budget med pengar in och pengar ut är vad som är ramen.

I ett av bloggens första inlägg kan den som är intresserad läsa över min budget och hur jag såg på 2018 utifrån budgetens förutsättningar. Det är nu hög tid att uppdatera den budgeten utifrån de nya förutsättningar som nu råder.

Det här inlägget har väl egentligen en kort variant och en lång variant. Är man endast intresserad över den korta varianten, kan man spana på bilden nedan och sedan stänga ner sidan. Är man intresserad över den längre varianten är man varmt välkommen att läsa vidare för mina tankar och reflektioner. :-)

Förutsättningar


Om vi börjar på den roliga sidan av en budget, det vill säga inkomster, så har förutsättningarna under året förändrats en aningen. I den tidigare budgeten räknade jag med en disponibel inkomst - lön efter skatt - på 25.000 kr per månad. Lönen var egentligen något högre än så, men det är alltid bra att räkna med sjukdagar över året. Sett till utfallet under 2018 så har lönen i snitt varit 25.225 kr.

På den senaste löneförhandlingen med min arbetsgivare kom vi överens om en ny lön, där den ökar med lite mer än 1.000 kr per månad före skatt. Det ger mig en ny förutsättning att budgetera för. Jag räknar gärna konservativt här också och räknar med sjukdagar över året och sätter därför disponibel inkomst till 25.500 kr per månad. 

Utöver inkomst av tjänst, tillkommer även inkomst av kapital - detta känner ni som följer bloggen väl till. Utifrån dagens förutsättningar kommer jag få utdelningar under 2019 som uppgår till drygt 8.500 kr. Men med tanke på att jag återinvesterar utdelningarna och investerar en stor del av min inkomst, är det rimligt att räkna på att utdelningarna uppgår till minst 12.000 kr under nästa år. Jag utelämnar dock denna del ur min budget.


Utgifter


Jag lever ett sparsamt liv, men lägger gärna pengar på saker som jag tycker är roligt och givande. Ett exempel är resor, där Italien är mitt favoritmål - minst en resa per år går dit. Jag budgeterar därför för både resor och andra nöjen. Man måste ändå unna sig något även om man arbetar hårt för FIRE (Financial Indepentent Retire Early).


Boende


Här har jag och min sambo tillsammans arbetat på att få ner kostnaderna, detta genom att förhandla ner räntorna på bolånen. Samtidigt så har föreningen där vi bor fått en ny ekonomisk plan - vilket sänker avgiften till föreningen. Månadskostnaden för boendet går därför ner från 2.500 kr till 2.000 kr och här ingår även kostnader för bredband. Vad som tillkommer är kostnader för el som ligger på cirka 150 kr per månad.


Försäkringar inkl. tandvård


Man kan absolut inte vara utan försäkringar, men man kan däremot vara utan onödiga försäkringar och dyra sådana. En god idé är att sätta sig en gång varje år och se över de man har och vilka alternativ som finns där ute. Efter att ha gjort så, förändras mina månadskostnader för dessa poster från 290 kr till 220 kr. Tillkommer gör väl egentligen också kostnader för A-kassa som minskar från 120 kr till 110 kr.


Transport


Jag bor i Stockholmsområdet och har inte körkort eller bil. Jag är därför utelämnad till SL och dess prissättning. Kostnaderna ökar från 860 kr till 890 kr per månad. En kostnad som jag i ärlighetens namn är väldigt nöjd över som konsument. Det är sant att jag många gånger är oerhört frustrerad över förseningar och trängsel, men med tanke på vad man får för pengarna så är 890 kr per månad en väldigt låg kostnad. Som ett önskemål, vore det trevligt att lyckas pussla ihop livet så man bodde nära nog sitt arbete så man slapp denna kostnad helt.


Telefon


Tidigare i år slog jag en signal till Tele2 och lyckades få ner månadskostnaden från 299 kr till 239 kr. Ni kan läsa mer om det genom att klicka här. För denna summa får jag varje månad fria samtal och 20 gb surf. Jag får alltså allt jag behöver och lite till, i genomsnitt surfar jag för cirka 15 gb per månad och skulle därför klara mig på ett mindre abonnemang. Men lite utrymme extra är alltid bra att ha, jag skulle ganska snart bli kallsvettig om min surf tog slut för tidigt en månad! 

Jag kikar lite då och då på alternativ på att få ned denna kostnad och jag tar tacksamt emot tips i kommentarerna! Jag sneglar en del på pappa betalar? som har lyckats få ner sina kostnader en hel del på telefonen genom att använda sig av Vimla. De har även referenslänkar som gör att bägge parter kan få lägre kostnader.


Studielån


Ja, vad ska man säga om denna post? Denna rullar på framöver så att säga och ligger kvar på 700 kr per månad. Jag funderade ett tag på att öka denna, för att ha en post mindre i utgifterna lagom till den tid då man faktiskt kan ägna sig åt RE-delen i FIRE. Men, å andra sidan är räntan så låg på lånet att det vore rent av kriminellt dumt av mig att beta av lånet snabbare än vad jag behöver. 

Jag investerar hellre dessa pengar och åtnjuter utdelningar om cirka 4% per år istället för att bespara mig räntekostnader på 0,13%. För även om det finns en risk att investera med kursfluktuationer och osäkerheter kopplade till just det, så kan man med säkerhet säga att det ligger en vinst i att inte betala av lånet då inflationen nu är väldigt mycket högre än själva räntan. 

När jag ändå funderar på denna punkt, så inser jag att jag inte har räknat med amorteringar på detta lån till min sparkvot. Jag borde kanske göra så, hur gör ni?


Matkostnader


Även om inflationen nu har kommit tillbaka och priset på mat börjar stiga, så lämnar jag kvar kostnaden för denna på 2.000 kr per månad. Under de månader vi planerar måltiderna här hemma så klarar vi oss en god bit under denna kostnad. Ibland ligger vi något över, men då använder vi gärna matkortet till att handla hem både viner och ostar när vi unnar oss något extra gott. 

Apropå kostnader för vin och annat gott, så är det svårt att bestämma sig för om man ska placera dessa på mat eller om man ska placera dessa under nöjen. Skulle man placera det under nöjen så skulle man även enkelt sänka matkostnaderna - vi låter det vara som det är så länge.


Nöjen


På tal om nöjen, så räknar jag med 500 kr per vecka, det ger en ungefärlig kostnad om 2.150 kr per månad. Det är inte mycket att orda om här, ibland är kostnaderna mindre och ibland är de högre. Det hänger väldigt mycket på vad man känner för att göra. Att exempelvis spela spel som man tidigare har köpt in eller att gå ut i naturen kostar ingenting medan utgångar och fickpengar till resor kan dra iväg en del. Över tid landar det på just cirka 500 kr per vecka.


Övrigt


Här har jag lyckats kapa en del kostnader, då jag sänker utgiften från 1.500 kr till 1.000 kr. Framförallt är det kostnader för katten som sjunker. Tidigare lade jag undan 1.000 kr per månad för att vara beredd på större veterinärkostnader, men efter det senaste besöket så visar det sig att det hans sjukdom inte är så allvarlig som det först befarades och därför lägger jag nu undan 500 kr per månad för det.


Resor


Då landar vi på den sista posten på utgifterna, vilket är resor! Som tidigare nämnt blir det minst en resa per år till Italien, vilket vi planerar att åka till under våren. Jag lägger undan 1.000 kr per månad för detta, och planerar man flyget i god tid så kostar det cirka 1.200 - 1.500 kr tur och retur, medan kostnader för hotell är väldigt billigt om man har is i magen och bokar det så sent som möjligt. Åker man exempelvis till Rom så finns det där hotell i överflöd och det är aldrig fullbokat. Det går därför att hitta mycket bra hotell, både gällande läge och standard, för en billig peng. I regel så är stadens hotell fullbokade endast när påven går bort - och lyckas man tajma in detta på sin resa så finns det hundratals andra fantastiska städer i landet som man kan åka till istället!

En resa på tio dagar i Rom kan enkelt landa på cirka 3.500 kr för flyg och boende per person vilket gör det rimligt att åka ner åtminstone två gånger per år om man endast sparar 1.000 kr per månad. Blir det pengar över så spenderar jag gärna detta på kläder och skor :-)Utfall


Differensen mellan de två budgetarna är drygt 1.600 kr mer till övers varje månad framöver. Detta är pengar som självklart ska åka raka vägen in i portföljen, för att ännu snabbare uppnå FIRE. För de månader som jag får en normallön utan sjukfrånvaro så kommer dessutom det innebära ännu mer pengar in i portföljen.

Under 2018 budgeterade jag 2.000 kr till ett sparkonto och 11.000 till investeringar. Utfallet hittills under året har varit bättre med 2.400 kr respektive 11.800 kr i genomsnitt - vilket motsvarar en sparkvot om 56%.

Om vi kikar på bilden med budgeten igen, så är det uppenbart att det nu finns mer utrymme att räkna med ett större sparande.
Jag planerar att fortsätta lägga undan 2.000 kr i genomsnitt till ett sparkonto och investera övriga 13.000 kr i olika aktier och fonder. Vad som tillkommer är som sagt inkomster från kapital med utdelningar som återinvesteras. Men en ren sparkvot från lönen kommer enligt budgeten att vara 59% framöver. 

Med det sagt, så kan mycket ändras under året. Jag och sambon letar fortfarande ett nytt boende mer centralt och när det väl har skett så lär boendekostnaderna öka eftersom vi kommer behöva öka på bolånen. Andra saker som kan ställa till det i planeringen är saker utom ens kontroll, exempelvis sjukdomar eller ofrivillig arbetslöshet.

Men om budgeten uppfylls och efterlevs så kan jag se fram emot att sätta in totalt 156.000 kr till portföljen under 2019, och med lite tur så förräntas dessa pengar med fortsatta kursutvecklingar och utdelningar. Jag kommer senare att skriva ett inlägg om portföljens mål med 2019.

Casette

Kommentarer

 1. Betalar just nu 60kr för ett mobilabonnemang. Vi kommer byta alla mobiler till Vimla när Tele2 abonnemangen går ut.

  Fantastiskt hur mycket ni kan spara varje månad. Det är inte många som klarar det. En klapp på axeln för det. Känns ju som att ni också njuter av livet under tiden. Grymt!

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju helt otroligt vad billigt det är!

   Gäller referals för samtliga abonnemang, eller kommer ni behöva lägga upp flera olika framöver?

   Stort tack 😁

   Radera
  2. Ja galet billigt.

   Det vet jag faktiskt inte. Har ett år kvar tills det är dags (tyvärr). Ska kolla upp hur det funkar när det närmar sig. Utan referals är det ändå billigare än Tele2. Har dock mailat Vimla nu så får vi se vad de svara angående detta.

   Mvh PB?

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

Lägesuppdatering januari 2019

Lön, sparande och sparkvot - juli

Lön, sparande och sparkvot - Oktober

Senaste inlägg från läsvärda bloggar

Vill du ha med din blog på listan? Hör av dig till c@casette.se - eller lämna en kommentar i något inlägg