Diversifiering, diversifiering och diversifiering

Diversifiering, visst rullar det härligt på tungan? Vad som är ännu härligare med det är att det är en riktig portföljräddare när det stormar på det stora börshavet. För alla vet vi ju att lägga alla ägg i samma korg är som att be efter problem

Dessa ägg har inget med min portfölj att göra!

Det kan inte ha undgått någon att det har varit lite oroligt den senaste tiden på börsen, men faktum är ju att denna typ av fall kommer lite då och då, så det gäller att förbereda sig på dem - både mentalt samt allokeringsmässigt! 

Själv skulle jag inte kunna sova gott om nätterna om jag visste att min framtida ekonomiska frihet låg och vilade på något enskilt innehav eller papper. Därför sprider jag ut på flera innehav med en tanke på att det samlade värdet ska fluktuera så lite som möjligt men ändå åtnjuta en tillväxt över tid. Det sista jag vill vara med om är att se mitt livs arbete spolas ner i toaletten!

Under året som har gått så har vi hittills hunnit uppleva åtminstone sju perioder av större fall på börsen, och min portfölj har inte varit något undantag. Fallen sammanfaller med både rapportperioder samt allmänt oroliga perioder som beror på faktorer som handelskrig, inflationsoro men mera. 

Perioder av nedgångar

Även om min portfölj dras med i fallen, så är fallen oftast mindre häftiga än marknaden i helhet. Detta beror också på min strategi där jag valt ut en portfölj med en defensiv karaktär. De flesta av mina innehav har ett betavärde som är lägre än 1 och i genomsnitt ligger portföljen runt 0,5. Vid ett annat konjunkturläge lär jag med största sannolikhet vikta om till ett högre betatal, men det ligger ganska långt fram i tiden.

Jag är väldigt nöjd över hur portföljen fungerar i praktiken, men det ska även nämnas att jämförelseindexet inte är helt rättvist heller. Detta då jag har fått ett större och större inflytande av utländska bolag som gör att rörelserna i portföljen korrelerar än mindre mot mitt jämförelseindex. Vad som ändå är rättvist, är att både portföljen och indexet är återinvesterande! Jag ser tyvärr många där ute som jämför med OMXS30 rakt av, vilket ger en felaktig bild.

Geografisk fördelning

Portföljen viktar mest mot svenska innehav, men den minskar över tid då fokus ligger på att investera i utländska utdelande bolag samt sprida ut mot andra valutor. Över tid ska Sverige ligga på en vikt runt 40%, men jag är inte främmande att sänka denna ännu mer då det finns många tecken över svensk ekonomi som är oroande.

Innehavsfördelning

Även sett till branscher så är fördelning god, men den kan bli mycket bättre. Framförallt väger konsumtion tungt, även om den tillhör den defensiva karaktären. Framöver ska denna viktas om, och även det genom riktade inköp.

Vad portföljen fortfarande fattas är en spridning inom allokering, idag ligger den till 100% på aktier och fonder som investerar i aktier. För att framöver få en jämnare kurva i grafen och för att sprida ut risken på ännu fler faktorer, så är planen att börja investera i både räntor och råvaror. Men portföljen är inte riktigt där än, jag väntar fortfarande på lite högre räntor innan det sker.

Det var mina små söndagstankar. Hur ser ni på diversifiering och vad gör ni för att sprida ut riskerna?

Casette

Kommentarer

 1. Hej Casette!

  Intressant inlägg om diversifiering. Fin spridning du har både avseende bransch och land.

  Även vi försöker diversifiera våra innehav. Både avseende branscher och geografiska regioner. Vill på det sättet sprida riskerna, även om man så klart inte kan skydda sig helt. Man kanske inte vinner lika mycket, men tror inte heller man förlorar lika mycket.

  Ha det fint! VER

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VER!
   Kul att du tyckte det var intressant.
   Skydda sig helt är omöjligt om man samtidigt vill ha möjlighet till utveckling. Men lite nedgångar är alltid trevligt, då man har möjlighet att handla för en billigare peng :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

Lägesuppdatering januari 2019

Lön, sparande och sparkvot - juli

Lön, sparande och sparkvot - Oktober

Senaste inlägg från läsvärda bloggar

Vill du ha med din blog på listan? Hör av dig till c@casette.se - eller lämna en kommentar i något inlägg