Lön, sparande och sparkvot

Jag har tidigare vid ett flertal tillfällen utlovat att presentera min sparkvot, men aldrig riktigt kommit till skott. Det är väl hög tid att få det överstökat nu och släppa loss mina mörka hemligheter.

En sparkvot bygger på hur stor del av lönen efter skatt man sparar. Om man har 20.000 kr i lön efter skatt och sparar 10.000 kr så är sparkvoten kort och gott 50%. Just 50% är vad jag har satt som mål att ha i sparkvot och jag kan glatt meddela att jag har uppnått målet varje månad detta år.

I ett av de första inläggen jag gjorde på bloggen, presenterade jag både mig själv och min budget, klicka här för att läsa det inlägget! Där räknade jag på följande siffror:

Budgeterad sparkvot

Det är som ni ser ett väldigt högt satt mål som kan vara en utmaning för vem som helst att nå. Gällande nettolönen räknade jag ner den en aningen till 25.000 kr för att ta hänsyn till oväntade sjukdagar och annan frånvaro. Jag räknade även på att 2.000 kr skulle till ett sparkonto och räknade mentalt bort 430 kr från min budget som även den kan klassas till sparandet. Sist men inte minst räknade jag med att i snitt föra över 11.000 kr från månadslönen till Avanza och köp av aktier där. Allt detta tillsammans skulle ge en budgeterad sparkvot på 54%.

Höga mål som sagt, men då har jag också höga mål med portföljen och hoppas på att kunna få ett stadigt flöde av utdelningar som ska kunna matcha mina utgifter om ett gäng år.

Nu har ett halvår gått sedan jag startade portföljen och jag har redan haft en halvårsrapport där jag presenterade en stark tillväxt där portföljen har vuxit till cirka 140.000 kr.

Vi tar därför en titt på hur den faktiska sparkvoten har sett ut månad för månad sedan januari och även ett snitt för årets sex första månader.

Utfall sparkvot 2018

Nettolönen har svajat en del fram och tillbaka under halvåret, detta på grund av många sjukdagar. Jag tror det beror på stress och för mycket att göra på jobbet som tar knäcken på immunförsvaret.

Månadssparandet har sett stabilt ut och den följer planen om 2.000 kr per månad till sparkontot och ett par gånger har det till och med blivit extra insatt på det kontot.

Sett till insättningarna till ISK och KF så har de varit höga förutom i mars, där en resa till Italien samt en uppgradering av garderoben sänkte månadsinvesteringarna. Om jag inte minns helt fel investerades det rätt friskt ändå under mars tack vare krigskassan.

Sparkvoten har varje månad nått upp till 50% och toppade nu senast i juni med fantastiska 67%. Frågan är om jag kan nå 70% också i år? Nåväl, ett fint snitt om 57% är mycket bra och kanske kan man sätta ett mål på 60% framöver. För detta krävs att lönen stabiliserar sig och att portföljen börjar dela ut jämnt i ett stadigt flöde med återinvesteringar.

För den med skarpt öga så är det ju förstås omöjligt att en genomsnittlig månadsinsättning till ISK och KF på 13.833 kr skapar ett värde om nästan 140.000 kr i portföljen. Det är sant, denna differens beror på flytt av ISK från annan bank och att jag ett par gånger har nallat från krigskassan. En del trejdande i bull- och bearprodukter tidigare i år samt återinvesterade utdelningar har också gett portföljen en skjuts framåt.

Casette

Månadsrapport februari
Långhelg i Rom

Kommentarer

 1. Dow. Grym sparkvot.
  Några funderingar bara.
  Vad är sparkontot till?
  Jag förstår det som att du räknar med utdelningar i sparkvoten? Eller läser jag bara fel?
  Pappa betalar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar pb?
   Nej, jag räknar faktiskt inte med utdelningar i sparkvoten. Tyvärr har jag haft väldigt dålig koll på hur alla flöden sett ut och fick egentligen sortera ut pengarna från vardagsbanken till Avanza. Från nästa årsskifte lovar jag att ha stenkoll på allt och räkna med utdelningarna i inkomsten och återinvesteringarna i sparandet :)

   Jag och sambon spenderar alldeles för många söndagar med att springa på visningar, så det är väl egentligen det sparkontot är till för - att bygga på kontantinsatsen.

   Ha det gott!

   Radera
  2. Räkna inte med utdelningarna i sparkvoten. Det gör inte jag. Känns inte rätt, men det är bara vad jag tycker.
   Jag räknar inte med sparande som skall gå till konsumtion heller. Men är det ett sparande som ska gå till boende då tycker jag den känns rätt att ha med i sparkvoten. Jag räknar ju t.ex med amorteringar på huslånet.

   Kul med visningar. Hoppas ni hittar något som känns rätt!!
   /Pappa Betalar?

   Radera
  3. Jag kommer nog räkna med dem i sparkvoten eftersom jag ser utdelningar som en inkomst.

   Ser man till det långa loppet ska portföljen växla över och vara huvudinkomstkällan.

   Radera
  4. Så kan man också se det.
   Men utdelningen skapar inget mer värde. Det blir inte mer pengar. Du tappar 4% av portföljens värde som du sedan direkt återför till portföjlen. Svårt att se det som ett sparande. Jag vet att det blir fler aktier och ränta på ränta.

   Men men

   Jag förstår att man kan tänka annorlunda. Vi får alla göra som vi vill 😀
   /PB?

   Radera
  5. Det är sant att kursen, i teorin, tappar motsvarande utdelningen på ex-dagen. Men sett över året går kursen upp till samma nivå igen, allt annat lika, och möjligtvis något mer. Jag ser det därför som en inkomst, då man på utdelningsdagen tar del av en utbetalad vinst i bolaget under föregående års aktiviteter. :-)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

Lägesuppdatering januari 2019

Lön, sparande och sparkvot - juli

Lön, sparande och sparkvot - Oktober

Senaste inlägg från läsvärda bloggar

Vill du ha med din blog på listan? Hör av dig till c@casette.se - eller lämna en kommentar i något inlägg