Introduktion

Hej och välkomna till "Nyårsportföljen"!

Här kan du följa mig och min resa från en alldeles nystartad portfölj till mitt mål; där jag vid ~50årsålder kan anse mig själv vara ekonomiskt oberoende.

Varför heter det nyårsportföljen, är det något sorts dåligt nyårslöfte?
Nja, inte riktigt. Tanken var att döpa den till Pensionsportföljen, men eftersom det namnet var upptaget här och jag lider av brist på fantasi - så döptes den helt sonika till nyårsportföljen då jag startade upp den i samband med årsskiftet 17/18.

Är detta din första portfölj?
Jag har tidigare haft olika typer av portföljer, som uppnått sina mål. Det här blir dock den mest långsiktiga, då den byggs för att vara "för evigt" - dvs den ska kunna hålla för att gå i pension med och stanna i status pension livet ut.
Inriktningen på investeringarna kommer därför att vara därefter, men mer om det i ett senare inlägg.

Vad menar du egentligen med ekonomiskt oberoende, ska du ha tiotals miljoner på kontot?!
Nej, för tusan! Då kommer jag aldrig hinna gå i pension! Målet handlar om att nå en punkt där man behagligt kan leva på ett ständigt flöde av utdelningar och/eller försäljningar av andelar som uppgår till cirka 4% av portföljens värde per år. 

Vad man sedan väljer att göra, kan variera över tid och intresse
Är det som så att jag vid ~50årsålder trivs så fantastiskt bra på mitt arbete att jag inte vill sluta arbeta, så får det vara så. Vill jag hellre dra mig tillbaka och sörpla kaffe i solen hela dagarna, så får det vara så. Kanske landar man rent av någonstans där i mitten? Tanken är att oavsett vad, så ska jag ha möjlighet att göra precis som jag önskar utan att behöva tänka på hur pengarna ska rulla in på kontot var månad. 

Sedan skadar det dessutom inte att vara förberedd på både det ena och andra som oväntat kan dyka upp under livets gång:
"What I'd like, basically, is a temporary line of credit just to tide me over the rest of my life" - J.B Handelsman 
Varför just vid ~50 år och vad har du tänkt att göra?
Ja, det är ungefär vid den tidpunkten jag bör har lyckats samla på mig tillräckligt med kapital för att kunna dra mig tillbaka om jag så önskar. Som det ser ut som idag, kan man även börja plocka ut tjänstepensionen från 55 år (räkna dock kallt med att denna höjs som en signal från politikerna/pensionsgruppen att tidig pension inte är önskvärt!). Därefter kommer ytterligare inkomster när möjlighet att plocka ut den allmänna pensionen finns.
Men, summa summarum; 50 år känns instinktivt bra.

Min dröm, är att flytta ner till den till italienska bergsbygden och bosätta mig med min älskade sambo i ett hus med tillhörande land. Till detta land kan man både odla sin egen mat och njuta av det lantliga livet samt den fantastiska arkitektur och utsikter som landskapet erbjuder tillsammans med ett glas lokalt rött. Mer om våra resor till Italien lär ni få läsa framöver!

Vad kan man vänta sig om man följer nyårsportföljen?
Till att börja med tror jag på full transparens - både när det gäller investeringar, samt inkomster och utgifter, det kommer därför bli extra roligt både för er och för mig att kunna följa portföljen från dess blygsamma begynnelse tills den har nått sitt mål, med många delmål på vägen förstås!

Detta kommer att redovisas i vecko- och månadsrapporter där ni i full detalj kommer att kunna se mina köp, sälj samt utveckling i både kronor och procent.
Utöver dessa rapporter, hoppas jag kunna få med både prognoser och analyser som kan göra det extra intressant att se hur portföljen kan komma att utveckla sig.

Vidare kommer olika typer av analyser samt tankar och kommentarer över olika typer av ekonomiska nyheter. 

Jag har även en hel del andra roliga idéer och tankar att skriva om, men det får ni helt enkelt vänta med att se :-)

Ställer du alltid frågor till dig själv i form av fejkad intervju?
Bara när jag duschar och bloggar.

Vad har ni för mål och drömmar som ni vill uppnå med era portföljer?

Casette

Kommentarer

Populära inlägg

Lägesuppdatering januari 2019

Lön, sparande och sparkvot - juli

Lön, sparande och sparkvot - Oktober

Senaste inlägg från läsvärda bloggar

Vill du ha med din blog på listan? Hör av dig till c@casette.se - eller lämna en kommentar i något inlägg