Summering av 2018Nyårsportföljens första år

Ett helt år har redan gått sedan jag startade upp den här Nyårsportföljen, och det är ett år som verkligen har sprungit förbi. Det känns lite overkligt nu när man blickar tillbaka och reflekterar över året - det var ju alldeles nyss det var sommar och semester känns det som. Hösten har varit en enda lång dimma av arbete och slit, med mycket deadlines och mål. Jag har andra tankar om 2019 när det gäller det!

Vad som också har gått fort, är svängarna på börsen där framförallt december har varit en oerhört svängig och även en negativ månad. Jag låg inte över nollstrecket en enda dag på hela månaden. Förutom att det har gått fort i svängarna på börsen, så har även portföljen i en snabb takt växt på under året.

Detta tack vare en stark spardisciplin och en hel del tur i investeringarna så har portföljen avslutat året med ett totalt värde om 225.660 kr. Det är en nivå som jag inte alls trodde jag skulle lyckas nå så snabbt när portföljen tog sina första spadtag. Vad som också har hjälp mycket under året är att läsa på alla härliga finansbloggar, både för att få tips men också bra motivation och stöttning!


Uppföljning av målen

Ganska så tidigt på året började jag rita upp mina mål för portföljens första år och ett inlägg publicerades i början på april.

Det första målet var att portföljen skulle vara värd 200.000 kr. Detta mål nåddes i november, med hjälp av lite belåning. Nettovärdet på portföljen är vid årsskiftet över 200.000 kr.

Det andra målet var att nå utdelning på samtliga resterande månaderna på året. Även detta mål uppnåddes. Det är alltid trevligt att få utdelningar, men syftet med en investering bör inte ligga på vilken månad den råkar dela ut på.

Det tredje målet var att nå utdelningar på minst 5.000 kr, även detta mål uppfylldes i november.

Målet om att spara minst 50% varje månad uppnåddes även det.

Det sista målet att skriva blogginlägg varje vecka föll jag rejält på. Så kan det gå! 


Portfölj

Per den sista december såg portföljen ut enligt nedan:

2018-12-31

Utvecklingen har varit upp och ner. Portföljen toppade någonstans i slutet på augusti och tumblade rejält ner därefter. Totalt sett har portföljen presterat starkt och avslutar året med ett resultat långt över jämförelseindex.
Värdetillväxten har också den varit god, mest tack vare insättningar såklart!

Utdelningar

Själva kärnan av den här portföljen är att den ska dela ut en summa pengar till mig varje år. Den ska fungera som en pengamaskin. Det är därför utdelningarna också är den viktigaste punkten i summeringen.

Jag hade satt ett högt mål att redan det första året få 5.000 kr i utdelningar. Målet nåddes också tack vare många och riktade inköp på bolag som inte bara delar ut tidigt på året, utan även senare delen på året eller delar ut flera gånger per år.

Antalet utdelningar under året uppgick till 32 st och dessa hade sina källor från 22 st olika innehav. Totalt delades det ut 5.717 kr till portföljen. Samtliga kronor och ören återinvesterades snarast - pengarna får ju inte ligga arbetslösa! 

I genomsnitt innebär en utdelning 179 kr, den minsta låg på endast 5,14 kr och den kom från General Electric. Den enskilt största utdelningen kom från Nobina som delade ut 800 kr på sommaren. Men det bolag som delat ut flest kronor under året till mig var Marine Harvest (Som numera heter Mowi), de delade ut totalt 832 kr uppdelat på fyra olika tillfällen.

Det kommande året räknar jag med ett rejält kliv framåt när det gäller utdelningar. Portföljen har hunnit att växa till sig sedan den första utdelningen landade på kontot tidigt på året, mars 2018.

När det gäller målen för 2019, är det något jag får fila på framöver. Kanske kommer det ett inlägg om det senare :-)

Hur har ert 2018 sett ut?

Casette

Kommentarer

Populära inlägg

Lägesuppdatering januari 2019

Lön, sparande och sparkvot - juli

Lön, sparande och sparkvot - Oktober

Senaste inlägg från läsvärda bloggar

Vill du ha med din blog på listan? Hör av dig till c@casette.se - eller lämna en kommentar i något inlägg