Månadsrapport septemberSeptember månad slutar med ett ganska rejält minus för portföljen samtidigt som jämförelseindex landar på ett litet plus. Trist utveckling. Men - som någon skrev - vad gör det om 20 år? Portföljen är långsiktig och några hack här och där är att vänta.

Månadsutveckling

Men nog om tråkigheter, låt oss se hur portföljen har presterat under september!


Portföljen är ned med -2,02% vilket är mycket sämre än jämförelseindexet som går upp +0,26%. Portföljen ligger faktiskt på minus under hela månaden. Det är inte en jätterolig utveckling, men det är det långa loppet som gäller. Man har dessutom blivit väldigt bortskämd med framgångsrika månader tidigare under året. Ska man vara sådär optimistisk så det bara sprudlar om en, så kan jag ju faktiskt fylla på med fler aktier till ett lägre pris nu. ☺️

För att få ett grepp på hur det ser ut över hela året så kan vi zooma ut:

2018
Totalt har portföljen under året gått upp 15,86%. Det är en nedgång sedan ATH på runt cirka 18%. Förra månaden skrev jag något om hur kul det vore om man kunde nå 20% det första året, det var något av att fira för tidigt. ☺️

Det är bara att kämpa vidare och fortsätta att köpa på de bolag man tror på. Jag siktar fortsatt vidare på utdelningar varje månad från kvalitetsbolag, men kommer även att diversifiera något under oktober. 

Portföljens status

Portföljen fortsätter att förändras men det har inte tillkommit fler innehav under månaden, utan det ligger kvar på nuvarande 26 st. Stort fokus under, både september och augusti, har varit att vikta ner Sverige och öka på i framförallt USA. Vikten i Sverige har gått ner från 54,82% till 51,17% under september månad. Målet är fortsatt att Sverige ska vikta runt 40% av portföljen. Räkna med fler fortsatta inköp utomlands med andra ord!

2018-09-30


Portföljens direktavkastning ökar något under månaden från 4,52% till 4,57%. Detta beror både på riktade inköp mot högutdelare samt att kurser gått ner under månaden. Jag trivs bra med en direktavkastning på denna nivå.Portföljens värde har under månaden gått från 168.453 kr till 175.971 kr, varav 11.050 kr är från månadsinsättningar och cirka 200 kr kommer från utdelningar. Kursutvecklingar bidrar med ett tapp på drygt 3.700 kr - ouch!

Uppföljning av delmål för 2018

Portföljen fortsätter att växa på, framförallt genom att mina månadsinsättningar är fortsatt höga. En negativ kursutveckling drar portföljen åt andra hållet, men än så länge är portföljen liten nog för att månadsinsättningarna kan vara en drivande faktor till tillväxt.

Jag är fortsatt positiv till att nå minst 200.000 kr till årsskiftet. 

Utdelningarna har fram till och med sista september uppgått till 4.889,74 kr och är endast en ynklig hundralapp från att nå 5.000kr för portföljens första år, detta ser ut att uppnås i november enligt nuvarande utdelningskalender - ty oktober är en rejält torr månad!

Annons
Casette

Kommentarer

Populära inlägg

Lägesuppdatering januari 2019

Lön, sparande och sparkvot - juli

Lön, sparande och sparkvot - Oktober

Senaste inlägg från läsvärda bloggar

Vill du ha med din blog på listan? Hör av dig till c@casette.se - eller lämna en kommentar i något inlägg