Månadsrapport AugustiÄnnu en månad har passerat och nu är det andra månaden på raken som min portfölj inte hänger med index! Det är inte så jättekonstigt, då min portfölj drog iväg så väldigt mycket från index tidigare under året och ett par innehav som rusade har fallit tillbaka lite under sommaren. Ingen ko på isen än med andra ord.

Månadsutveckling

Men nog om det, låt oss se hur portföljen har presterat under augusti!


Portföljen är upp med 1,81% vilket är något lägre än jämförelseindexet på 2,67%. Det är inte kul att hamna under index, men det är det långa loppet som gäller. Man har dessutom blivit väldigt bortskämd med framgångsrika månader tidigare under året och det är kul att se att börsen i helhet har tagit fart, det är många härliga tillrop på Twitter! (Vilket fantastiskt Community finanstwitter är).

Ett månadsresultat på 1,81% är heller inte fy skam, det är en tillväxt i årstakt på hela 24%!

För att få ett grepp på hur det ser ut över hela året så kan vi zooma ut:

Utveckling januari - augusti 2018
Utvecklingen är stark och jag är väldigt nöjd hittills med premiäråret för nyårsportföljen. Tänk vad kul det skulle vara om den kunde landa på över 20% plus!

Det är svårt att sia om det, men Sverige går nu in i sista veckan inför valet och utgången av den kan komma att påverka marknaderna en del. Jag sitter redo med en krigskassa om vi skulle få se större kursfall.

En annan faktor som är svårt att sia om som kan påverka portföljen mer och mer nu är att den är viktad ännu mindre mot den svenska marknaden och den svenska kronan, SEK. Den svenska vikten har gått från 58% av portföljen till 54,82% på en månad. Det gör att portföljen utsätts för andra risker än den tidigare har gjort - vilket är i linje med min strategi. Jag siktar på att ha runt 40% för svenska aktier i portföljen och fortsatt diversifiering i Norden, Europa och Nordamerika.


Portföljens status

Portföljen fortsätter att förändras och det kommer fler tillökningar under månaden. Antal innehav ökar från 21 st till nuvarande 26 st, varav ett av dem nu är en fond - Avanza Global. Jag planerar att lägga till några fler innehav, bland annat för att fortsatt sprida ut geografisk, valuta och branschrisk, men också för att fylla på med fler bolag som har kvartalsutdelningar. Jag kan varmt rekommendera att man lägger till Myntaren (klicka för att komma vidare) på sin läslista för att få en uppsjö av tips och analyser.

2018-08-31

Portföljens direktavkastning ligger på stadiga 4,52% - utifrån senast kända utdelningar och valutakurser. Det är en nivå som jag är nöjd med, även om jag kommer att försöka öka den en aning med riktade inköp framöver.

För en mer detaljerad bild över portföljen, så kan ni högst upp på bloggen klicka er vidare till sidan 'Portfölj'. Lämna gärna en kommentar om era tankar.Portföljens värde har under månaden gått från 153.386 kr till 168.453 kr, varav 12.065 kr är från månadsinsättningar och övriga 3.002 kr kommer från utdelningar samt i huvudsak kursutveckling.

Uppföljning av delmål för 2018

Portföljen fortsätter att växa på, framförallt genom att mina månadsinsättningar är fortsatt höga. Jag har även bra flyt med kursutveckling vilket gör att tillväxten ökar snabbare än jag kunde ha hoppats på. 

Jag är mycket positiv till att nå minst 200.000 kr till årsskiftet. 

Utdelningarna har fram till och med sista juli uppgått till 4.653,83 kr och är endast några hundralappar ifrån målet om 5.000kr för portföljens första år, detta ser ut att uppnås i november enligt nuvarande utdelningskalender

Annons
Casette

Kommentarer

Populära inlägg

Lägesuppdatering januari 2019

Lön, sparande och sparkvot - juli

Lön, sparande och sparkvot - Oktober

Senaste inlägg från läsvärda bloggar

Vill du ha med din blog på listan? Hör av dig till c@casette.se - eller lämna en kommentar i något inlägg