Månadsrapport JuliRapportsäsongen har dragit igång och det har minst sagt varit blandade giv i portföljen. Lite som en berg-och-dalbana där en skulle kunna slitas mellan hopp och förtvivlan.

Men riktigt så illa är det inte, portföljen är långsiktig och några gupp här och där spelar ingen roll. Ser man på det hela från den ljusa sidan så ger dippar bra lägen att tanka på rea i de bolag man verkligen tror på.

Börsen har jobbat på rejält trots att det är sommartid, den tid på året som det statistiskt sett är lugnare. Hejaropen har fyllts på Twitter där var och varannan firar All Time High. Det enda ATH jag firar är att temperaturen har legat på topp hela sommaren och semestern, perfekt för en filur som jag som trivs i värmen!

Månadsutveckling

Men nog om det, låt oss se hur portföljen har presterat under semestern!


Portföljen är upp 2,12% vilket inte riktigt matchar index som drog iväg med hela 3,64%. Jag står med andra ord chanslös denna månad.

Så varför ser det då ut så här? Kort sagt; Elisa, Orkla och Gjensidige fullkomligen tävlade i vilka som kunde dippa som mest under rapporteringen av Q2.

Och eftersom jag hade bränt allt krut av månadsinköpen redan i början på månaden när Avanza hade courtagefritt så fick jag glatt stå vid sidlinjen och titta på utan någon större möjlighet att tanka på till lägre priser under månaden. Jag har åtminstone ökat med en liten post i Orkla efter månadsskiftet.

I övrigt har vi sett en del fina rapporter; både Swedish Match och Tele2 rapporterar fint och har dragit upp portföljen till en stark utveckling.

Sett till helåret så ligger portföljen i månadsskiftet +16,14%, vilket är exakt 10 procentenheter bättre än jämförelseindex:


Det är till och med ATH även i denna ringhörna!

Hade ni frågat mig inför starten av denna portfölj vad jag hade varit nöjd med för utveckling efter ett år hade jag svarat 10%. Att den har gått upp fantastiska 16,14% är långt över förväntan. Men man ska inte heller glömma att endast 7 av årets 12 månader har gått. Vi kan mycket väl hinna uppleva en sättning som rycker undan hela utvecklingen för året.

Portföljens status

Det börjar hända en del saker med innehaven i portföljen. Den börjar få en fin bredd, även om det fortfarande fattas några branscher och självklara innehav. Portföljen såg ut följande vid utgången av månaden:

2018-07-31
Antalet innehav har ökat från 16 st till 21 st under månaden, tack vare amerikanska inköp. Portföljens direktavkastning ligger på stadiga 4,56% - utifrån senast kända utdelningar och valutakurser. Det är en nivå som jag är nöjd med, även om jag kommer att försöka öka den en aning med riktade inköp framöver.


Portföljens värde har under månaden gått från 137.798 kr till 153.386 kr, varav 12.000 kr är från månadsinsättningar och övriga 3.588 kr kommer från utdelningar samt i huvudsak kursutveckling.

Uppföljning av delmål för 2018

Portföljen fortsätter att växa på, framförallt genom att mina månadsinsättningar är fortsatt höga. Jag har även bra flyt med kursutveckling vilket gör att tillväxten ökar snabbare än jag kan hoppas på. 

Jag är fortsatt positiv till att nå minst 200.000 kr till årsskiftet. 

Utdelningarna har fram till och med sista juli uppgått till 4.545,12 kr  och är endast några hundralappar ifrån målet om 5.000kr för portföljens första år. Sett till portföljens rullande utdelningsschema så delar den per sista juli ut cirka 7.000 kr per år utifrån senast kända utdelning och valutakurs.

Annons
Casette

Kommentarer

 1. Snygg utveckling på kort tidsspann!

  SvaraRadera
 2. Hej Casette!
  Fin utveckling under året. Jag hade en toppen menad men sedan årsskiftet ligger jag precis över nollan. Jan-Feb var tung för min portfölj.

  Startade du från noll med portföljen där i Januari?
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland går det upp, ibland går det ner :)

   Nej, jag hade faktiskt köpt in lite Axfood och en etf precis innan årsskiftet. Så man får räkna att portföljen startade på 7.000 kr i januari.

   Radera
  2. Det är ju verkligen riktigt bra jobbat!
   /PB?

   Radera
 3. Fin utveckling på portföljen! fortsätter det i samma takt som nu så lär du inte ha några problem med att nå 200 000kr. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

Lägesuppdatering januari 2019

Lön, sparande och sparkvot - juli

Lön, sparande och sparkvot - Oktober

Senaste inlägg från läsvärda bloggar

Vill du ha med din blog på listan? Hör av dig till c@casette.se - eller lämna en kommentar i något inlägg