Presentation samt budget!

Så, vem är då jag och hur ser min situation ut? Hur ska jag egentligen nå upp till mina mål som jag skrev i inlägget nedan?

Ja, en kort presentation vore väl på sin plats!

Ålder: 33 år. Jag har alltså cirka 17 år på mig att nå mina mål.
Boende: Jag bor med sambo och katt i en bostadsrätt norr om Stockholm. Vi går i planerna att köpa en större lägenhet något mer centralt, men har ännu inte hittat rätt. (Vi har inte särskilt bråttom heller!)
Arbete: Jag arbetar inom ekonomi.
Nettoinkomst: 25.000kr, egentligen är det något högre - men i budgeteringen är det vettigt att kalkylera med sjukdagar över året.
Mål: Ekonomiskt oberoende vid ~50 års ålder.

Budget
Det roligaste med ekonomi måste väl ändå vara att leka med budgetering!
Nedan följer en vanlig månad för min del. Posterna rundas till närmsta tiotal för att ge det hela en jämnt och fint intryck.

Disp. inkomst 25 000
Boende -2 500
El -150
Försäkringar -170
SL-kort -860
Tandläkare -120
Mobil -300
CSN -700
Mat ICA-kort -2 000
A-kassa -120
Nöje -2 150
Övrigt -1 500
Resa -1 000
SUMMA 13 430

Budgeten är ganska straight forward. Det finns möjligheter att tweaka här och där för att maximera den sista raden, främst bör och ska den första raden inkomst förbättras! Gällande posten nöje räknar jag med 500kr per vecka, 4.3 veckor per månad. Posten fluktuerar en del, men brukar hålla sig inom ramarna. 

Jag och sambon kör ofta storkok, vilket gör att vi lyckas hålla oss till 2.000kr vardera på matkortet på ICA. Dessutom har vi hemförsäkring därigenom vilket ger oss 'dubbel bonus' på det vi handlar för. Det är inte mycket att hurra för, men det är något. Detta i kombination med matlådor till jobbet varje dag så sparar vi här in ordentligt med pengar varje månad.

Vi tränar bägge två en del, men räknar inte med det som någon utgift. Detta för att vi genom bostadsrättsföreningen har tillgång till ett gym av bra klass. Dessutom har jag genom mitt arbete 3.000kr i friskvårdsersättning per år, som förmån vilket jag brukar spendera på massage. 

Vi båda reser gärna och ofta, det har dock blivit färre resor på senaste tiden - då det är svårt för bägge att hinna med. Jag kalkylerar ändå med 1.000kr per månad för detta då vi åtminstone gör två utlandsresor per år. Närmast i april åker vi på nytt till Italien i 9 dagar!

Om jag maximerar min budget, så ligger mina utgifter på 11.600 kr/månad. Ett delmål, ett gigantiskt sådan, vore att utdelningarna uppgår till denna nivå. Ett sådant delmål ligger dock många, många år framåt i tiden. Men för att lyckas nå den, så krävs det att man börjar någonstans. Sparkvoten per månad är följande
13.430 / 25.000 = 54%
2.000kr hamnar på ett sparkonto, för framtida utgifter. 430kr kan vi mentalt räkna bort för oförutsägbara utgifter. De övriga 11.000kr ska däremot investeras varje månad i aktier och i fonder.

Häng med på resan!

Casette

Kommentarer

Populära inlägg

Lägesuppdatering januari 2019

Lön, sparande och sparkvot - juli

Lön, sparande och sparkvot - Oktober

Senaste inlägg från läsvärda bloggar

Vill du ha med din blog på listan? Hör av dig till c@casette.se - eller lämna en kommentar i något inlägg